Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Βασκίνα


Η Βασκίνα είναι μικρό τσακωνοχώρι της Κυνουρίας χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, 15 χιλ. ΒΔ του Λεωνιδίου. Στο χωριό φθάνει κανείς από το Λεωνίδιο, παίρνοντας το δρόμο για τη Παλαιόχωρα. Η διαδρομή είναι ανηφορική και ελικοειδής και προσφέρει υπέροχη θέα προς τη πεδιάδα του Λεωνιδίου. Ο νεώτερος οικισμός δημιουργήθηκε μάλλον από κυνηγημένους της Τουρκοκρατίας. Με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους η Βασκίνα σήμερα, αποτελεί προσωρινό τόπο διαμονής κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι διατηρούν εκεί μαντριά και στάνες. Αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω Βασκίνα. Το καλοκαίρι ο οικισμός ζωντανεύει από πολλούς επισκέπτες.
Κοντά στη Βασκίνα (στη θέση Κοτρώνι και στην Άνω Βασκίνα) έχουν αποκαλυφθεί δύο κτιστοί τάφοι των ύστερων μυκηναϊκών χρόνων. Οι τάφοι αυτοί είναι βαρελόσχημοι και ενδεικτικοί ύπαρξης στην περιοχή μυκηναϊκού νεκροταφείου και οικισμού. Βρέθηκαν επίσης ενδιαφέροντα ευρήματα, αγγεία, όστρακα, θράυσματα και κυρίως κεραμική των Μυκηναϊκών χρόνων.
Παρά την ερημιά του χειμώνα, το καλοκαίρι διοργανώνονται πλούσια και παραδοσιακά πανηγύρια. Στις 19-20 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, ενώ στις 27 Αυγούστου η γιορτή του δραστήριου Συλλόγου των απανταχού Βοσκινιωτών. Ξεχωριστή γιορτή είναι η "μέρα των βοσκών" που γίνεται από το Σύλλογο της Φλογέρας στα τέλη Αυγούστου η οποία συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες. Στη γιορτή οι τσοπάνηδες προσφέρουν 20 αρνοκάτσικα που ψήνονται σε μεγάλους φούρνους και συνοδεύονται από γίδα βραστή. ζυμωτό ψωμί, τυριά και άφθονο τοπικό κρασί. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βασκινιωτών η γιορτή στη μνήμη των προγόνων στα τέλη Αυγούστου όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία στην Τσακώνικη διάλεκτο.




πηγή: http://arcadia.ceid.upatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου